Välj en sida

Om snus

Om snus

Snusets historia börjar långt tillbaka i tiden. Det sägs att upptäckten av tobak, en växt som tillhör familjen Nicotana, gjordes på den amerikanska kontinenten. Det är okänt var och när man upptäckte växten för första gången. Men det stämmer inte att Columbus var den första som upptäckte tobaken.

Det finns tydliga bevis på att man rökte tobak tillbaka vid de tigaga Mayas, som en del av deras religiösa ceremonier och högst sannolikt i distriktet Tavasco, Mexico. Medan den Antonine Wall byggdes mellan the Forth och Clyde flod rökte de kultiverade invånarna från södra Mexiko.

1446-1520
I Sydamerika rökte och sniffade ”Aztecs” invånarna. I Sydamerika rökte och sniffade ”Aztecs” invånarna medan man andra ställen på den Amerikanska kontinenten tuggade, åt, drack (som infusionsvätska) tobak samt att man även gnuggade tobak på kroppen. Visserligen var tobak utbrett länge innan européerna kom och krävde deras ”New World”. Det sägs att Montezuma II, den sista Aztek kejsare, rökte en ceremoniel pipa tobak efter maten. Några få historiker anser att kineserna uppfann pipan och att asiaterna rökte länge innan den kristna tidsålderns början. Dock rökte asiaterna gräs och inte tobak, vilken aldrig hade odlats på andra ställen än i Amerika, innan Columbus´tid.

1492
För européerna började tobakshistorian den 12 oktober 1492 när Christopher Columbus anlände till den ö, som av invånarna kallas för Guanahani och som av Columbus kallades för San Salvador. De infödda berättade för Columbus om en mycket större ö som låg i närheten. Han begav sig av med det samma och anlände till ön den 28 oktober 1492.

1497
Romano Pane, munken och följde med Columbus på hans resa under kommando av Borgia, Påve Alexander den 6., skrev den första berättelsen om tobak, ”De insularium ribitius” i Europa.

1512
Portugal var det första europeiska landet som odlade tobak utanför Amerika.

1558
Snus såldes på marknader i Lissabon.

1638
1638 återvände de svenska båtarna tillbaka från en resa till den svenska kolonin vid Delaware Bay. Skeppet hade tobak ombord, vilket snabbt blev en stor råvara på den svenska marknaden.

1699
Frankrikes Louis d. 14:e och hans läkare Fagon var motståndare till rökning. Oralt snus blev mer och mer populärt. Troligen för att det var förhållandevis diskret och att ingen upptäckte det, med mindre att någon hörde en nysa. Portugiserna introducerade rökningen till Indien, östra Asien och Japan.

1725
Pope Benedict XIII utformade en förordning som gjorde det lagligt att använda oralt snus, även i Sankt Peters kyrkan.

1769-1821
Napoleon hade ingen användning av att ta/ (sniffa?) snus, men detta hindrade inte honom i att använda 7 pund oral snus varje månad. Han ägde åtalliga oral snus burkar däribland en som hade ett porträtt av hans älskade Josephine. Han blev förkrossad då den gick sönder och tiggde henne om att skicka en ny burk innehållanden en lock från hennes hår.

1800
Svenskarna började använda snus, det som man gärna kallar ”Swedish Snus”, under läppen i slutet på 1700- talet.

1822
Jakob Fredrik Ljunglöf började framställa snus. Han var besatt av tanken om att förbättra kvaliteten av snus. En nyckelfaktor var att hitta ett sätt att förkorta produktionstiden.
Ett par år senare fick han fram den mycket använda kvalitets standard, Number One, som blev hans varumärke.
Han använde inga smakämnen och på detta sätt gav ”ettan” smaken av ren tobak, salt och vatten.

1914
Det svenska parlamentet behövde pengar för att kunna försvara landet och till den första pensionsreformen. Detta kunde de finansiera genom att skapa ett stats monopol på tobaksvaror. Detta monopol inkluderade mer än 103 brands snus.

1967
Det svenska tobaks monopol upphävdes och Svenska Tobaks AB tog över snusproduktionen. Idag är företaget känt som Swedish Match. På grund av monopolet har Swedish Match idag 95 % marknadsandelar av en marknad på 500 miljoner Euro.

1970
Den första portionspackade snus lanserades och det var ett viktigt steg för snus, i försök på att nå ett bredare klientel.